Kampanja ozaveščanja o kibernetskih napadih in prevarah

V zadnjem času smo zaznali več primerov podobnih phishing napadov in spletnih prevar na slovenske uporabnike. Uradni podatki kažejo, da se je v času epidemije koronavirusa COVID-19 povečal tako obseg dela od doma kakor tudi obseg spletnih nakupovanj, ob tem pa je zaznati tudi večje število poskusov prevar in kibernetskih napadov. Tehnologija hitro napreduje, zaradi česar kibernetski napadalci pogosto izkoristijo najšibkejši člen, tj. neozaveščenega uporabnika, ki je bodisi aktiven uporabnik svetovnega spleta in spletnih aplikacij bodisi uslužbenec v podjetju.

S kampanjo ozaveščanja o kibernetskih napadih in prevarah – nasveti za državljane – se bomo odzvali na aktualne kibernetske grožnje oziroma tveganja, ki jih te predstavljajo za uporabnike v Sloveniji, da ozavestimo o dogajanju in prispevamo k preprečevanju morebitnih zlorab.

Projekt bo povezal strokovnjake s področja kibernetske varnosti, ki bodo skupaj izvedli raziskavo o aktualnih dogodkih, ki ogrožajo uporabnike spleta, in kako potekajo kibernetske prevare, s poudarkom na ažurnem spremljanju in obveščanju dogajanja. Na podlagi izvedenih raziskav bomo pripravili poročila in ugotovitve predstavili javnosti, med drugim organizacijam, ki so posebej pomembne za dobrobit državljanov, pa tudi vsem državljanom, ki so aktivni uporabniki spleta.

/Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021./

 

kampanja novice

Prejšnji

Infografika: vrivanje (SQL)

Naslednji

Infografika: napaka pri avtentikaciji in upravljanju sej