Zakaj so posamezniki pogoste tarče kibernetskih napadov in prevar?

ZAKAJ SO POSAMEZNIKI POGOSTE TARČE KIBERNETSKIH NAPADOV IN PREVAR?

Obrambe kibernetske varnosti in metode kibernetskega napada se hitro razvijajo … ljudje pa … ne tako hitro. Zato skoraj vsi kibernetski napadi dandanes temeljijo na izkoriščanju človeške narave.

Proofpoint trdi, da je pri več kot 99 odstotkih napadov, ki so jih odkrili njihovi raziskovalci, potrebna človeška interakcija. Te interakcije s socialnim inženiringom vključujejo klik na povezave, odpiranje dokumenta, odpiranje datoteke in drugo.

Za kriminalce je usmerjanje na ljudi smiselno. Je hitrejše, lažje in donosnejše od napadov, ciljanih na sisteme. Napadalci izkoriščajo človeško naravo z raznimi taktikami, na primer z ustvarjanjem lažnega občutka nujnosti ali lažnim predstavljanjem za zaupne ljudi.

Seveda se morajo varnostni in IT-strokovnjaki osredotočiti na obrambo, odpravljanje ranljivosti in nešteto drugih strategij za digitalno obrambo.

Kako pa preprečiti uporabnikom, da ti ne bi pustili odprtih vrat za kibernetske napade ali prevare?

Z ozaveščanjem o varni uporabi spleta, programske opreme in o tveganjih, ki prežijo nanje. Zato sledite našim objavam, v katerih bomo delili koristne napotke in informacije.

/Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021./

kampanja novice

Prejšnji

Infografika: izpostavljenost občutljivih podatkov

Naslednji

Infografika: zunanje entitete XML (XXE)