Svetovni dan varnostnih kopij

Sreda, 31. marec 2021, je svetovni dan varnostnih kopij.

Varnostno kopiranje podatkov lahko primerjamo z rezervnim padalom v padalstvu. Ne nameravate ga uporabiti, dobro pa ga je imeti »za vsak slučaj«. Enako je tudi v primeru varnostnega kopiranja in obnovitve podatkov. V primeru katastrofalnih dogodkov, kot so okvara pogona, zrušitev sistema ali nenamerno brisanje podatkov, bo varnostna kopija podatkov priskočila na pomoč. Ker se t. i. ransomware incidenti in druge kršitve podatkov pojavljajo na dnevni ravni, bi moralo biti za podjetja varstvo podatkov prioriteta.

Na splošno to pomeni postopek ustvarjanja odvečnih kopij podatkov na neki sekundarni pomnilniški napravi. Ta sekundarna naprava za shranjevanje je lahko kar koli, lahko je zunanji trdi disk, USB, kompaktni disk ali kateri koli sistem za shranjevanje v oblaku.

Varnostne kopije prinašajo številne prednosti, in sicer:

  • zaščitijo podatke v primeru naravnih nesreč, požarov, poškodovanja podatkov, naključnega brisanja datotek in podobnih incidentov,
  • zaščitijo podatke v primeru okvare trdega diska, ki je najpogostejša primarna pomnilniška naprava, v katerem koli računalniškem sistemu,
  • zaščitijo podatke v primeru okvare operacijskega sistema,
  • v primeru napada zlonamernega črva, ki kodira podatke, nam omogočijo hitro povrnitev podatkov ter vzpostavitev sistema v delujoče stanje z minimalno izgubo podatkov.

Pa vi, ali imate varnostne kopije svojih podatkov?

/Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021./

infografike novice

Prejšnji

Infografika: nezadostno beleženje in spremljanje

Naslednji

Nasveti za kibernetsko varnost pri delu od doma