Zavedajte se varnostnih tveganj videokonferenc

Pri delu od doma se boste zelo verjetno zanašali na programsko opremo za videokonference.

Morda ste že slišali, da so nekatere izmed teh storitev nedavno doživele varnostne kršitve.

Priljubljena platforma Zoom ima dolg seznam varnostnih napak. Mnogo od njih je do sedaj že bilo odpravljenih, vendar se pojavlja vprašanje, koliko ranljivosti še ostaja neodkritih in na voljo nepridipravom. Ena izmed takšnih je t. i. “Zoom-bombardiranje”, kjer nepooblaščena oseba dobi dostop do videokonference drugih uporabnikov.

V vašem podjetju lahko tako pride do uhajanja občutljivih informacij o vašem podjetju in/ali vaših strankah, če bodo vaše videokonference napadli in spremljali. Vaši zaposleni lahko trpijo tudi zaradi osebnih napadov hekerjev in zlorabe osebnih podatkov.

Za varno uporabo priporočamo:

  • Zagotavljajte zasebnost sestankov bodisi z zahtevo gesla za vstop bodisi z nadzorom dostopa gostov iz čakalnice.
  • Upoštevajte varnostne zahteve pri izbiri ponudnikov.
  • Zagotavljajte posodobitve programske opreme z namestitvijo najnovejših popravkov.
  • Kadar je možno, uporabljajte spletno aplikacijo. Ta dobi nove varnostne izboljšave veliko hitreje kot namizna aplikacija, prav tako je ta pogosto varnejša za uporabo, saj ne zahteva toliko dovoljenj.
  • Aplikacijo zmeraj namestite z uradne spletne strani ponudnika.
  • Zaščitite spletne kamere. Če je ta ločena od naprave, jo odklopite, kadar je ne uporabljate. Če pa je vaša spletna kamera vgrajena, investirajte v drsne pokrove spletnih kamer, ki jih je enostavno najti v spletu v vseh oblikah, velikostih in barvah, prav tako jih je običajno tudi zelo enostavno namestiti.

100-odstotna varnost ne obstaja in vedno obstaja tveganje, da bo programska koda vsebovala ranljivost, zato je preventivno ter premišljeno ravnanje najboljša rešitev.

/Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021./

kampanja novice

Prejšnji

Nasveti za kibernetsko varnost pri delu od doma

Naslednji

533 milijonov Facebook računov je bilo razkritih: preverite, ali ste med njimi.