533 milijonov Facebook računov je bilo razkritih: preverite, ali ste med njimi.

Konec prejšnjega tedna so strokovnjaki za kibernetsko varnost razkrili, da je bilo objavljenih približno pol milijarde osebnih podatkov uporabnikov Facebooka – razkriti podatki so vključevali polna imena uporabnikov, številke mobilnih telefonov, uporabniške lokacije, pretekle lokacije, rojstne datume in e-poštne naslove. Osebni podatki so bili objavljeni na javnem hekerskem forumu.

Facebook je potrdil javno dostopnost ukradenih podatkov. Javno objavljeni podatki Facebookovih uporabnikov naj bi bili del varnostne pomanjkljivosti iz leta 2019, ki je bila po navedbah Facebooka odpravljena avgusta 2019. Napaka je kriminalcem omogočila, da so s Facebooka pridobili na stotine milijonov podatkov o uporabniških računih, ki so jih nato prodali najboljšemu ponudniku na nelegalnih spletnih trgih.

V kolikor želite preveriti, ali je tudi vaš uporabniški račun med razkritimi, lahko to storite na spletnem mestu haveibeenpwned.com, kamor vnesete svoj e-poštni naslov ali telefonsko številko z mednarodno klicno kodo (za Slovenijo 386, torej v kolikor je vaša telefonska številka 031-111-111, vpišite 38631111111).

Čeprav so ti podatki iz leta 2019, bi lahko bili še vedno koristni za hekerje in druge kibernetske napadalce, predvsem za tiste, ki se ukvarjajo s krajo identitete.

/Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021./

 

kampanja novice

Prejšnji

Zavedajte se varnostnih tveganj videokonferenc

Naslednji

Kaj morate storiti, kadar je bil vaš e-poštni naslov pwned?