Kaj morate storiti, kadar je bil vaš e-poštni naslov pwned?

Če je bil vaš e-poštni naslov pwned, to pomeni, da so lahko vaša gesla in e-poštni naslovi končali v rokah kibernetskih napadalcev ter je bila ogrožena varnost vašega uporabniškega računa.

Vdor v uporabniški račun z vašim e-poštnim naslovom je verjetno prvi korak kraje identitete. Z vašim e-poštnim naslovom je povezanih veliko občutljivih podatkov. Morda ste podatke o kreditni kartici ali druge pomembne osebne podatke povezali z istimi poverilnicami za prijavo v drug račun. Če ste isto kombinacijo gesla in e-pošte uporabili v drugih računih, lahko tisti, ki je pridobil dostop do vaših podatkov, to uporabi tudi za opustošenje teh drugih profilov.

Prvi korak je, da na haveibeenpwned.com preverite, ali je bil vaš e-poštni naslov del kršitve. Naslednji koraki za zaščito računa se ne razlikujejo bistveno od siceršnjih priporočil za kibernetsko varnost na internetu. Priporočamo vam, da:

  1. Preverite, da so protivirusni programi in operacijski sistemi posodobljeni.
  2. Preverite, da vaša naprava ne vsebuje zlonamerne programske opreme (če je na vaši napravi zlonamerna programska oprema, spreminjanje gesel ni dovolj).
  3. Spremenite svoja gesla ter poskrbite, da so ta močna in varna.
  4. Preverite nastavitve e-pošte (bodite zlasti pozorni na vključene preusmeritve prejetih e-poštnih sporočil).
  5. Pošljete e-poštno sporočilo svojim stikom ali objavite na socialnih omrežjih, da je bilo vaše e-poštno sporočilo pwned, ter tako druge opozorite pred odpiranjem kakršnih koli prilog, ki bi jih lahko prejeli z »vašega naslova«. Tako lahko vaše stike ubranite pred okužbo z zlonamerno programsko opremo.

Kako lahko zaščitite svojo e-pošto pred tovrstnimi napadi?

  1. Bodite pozorni na vir sporočil, ne nasedajte spletnemu ribarjenju. Vedno bodite previdni pri odpiranju datotek, kliku na povezave ali namestitvi programov. To lahko storite šele, ko zaupate izvoru. Najverjetneje niste zmagali na loteriji, vaša banka ali pristojni organi ne zahtevajo, da preverite pristnost informacij v spletu in “vroče ženske na vašem območju” bi verjetno uporabile druge načine stika z vami.
  2. Omogočite dvofaktorsko avtentikacijo, kadar je le mogoče.
  3. Vedno uporabljajte močna gesla. Težje, kot je vaše geslo uganiti, bolje je. Gesla ne smete znova uporabljati, predvsem za pomembne in občutljive račune.

/Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021./

kampanja novice

Prejšnji

533 milijonov Facebook računov je bilo razkritih: preverite, ali ste med njimi.

Naslednji

Ste tudi vi preobremenjeni s podatki o koronavirusu in ne veste več, čemu verjeti?