Kaj je večfaktorska overitev in kako deluje?

Večfaktorska overitev ali MFA je metoda preverjanja vaše identitete, ki doda dodaten nivo varnosti, ki ga napadalci morda ne bodo mogli razbiti tako enostavno, saj bodo za dostop potrebovali več kot le uporabniško ime in geslo.

Vrste večfaktorske overitve lahko vključujejo kar koli od naslednjega:

  • Nekaj, kar veste: poverilnice za prijavo (na primer številko PIN, geslo).
  • Nekaj, kar imate: odobritev/zavrnitev zahteve za preverjanje (na primer kreditno kartico, mobilni telefon ali varnostni žeton).
  • Nekaj, kar ste: potrditev identitete z edinstvenim markerjem (na primer biometrično obliko preverjanja pristnosti, kot je prstni odtis, glas ali obraz).
  • Vašo lokacijo: avtentikacijo z uporabo časa ali lokacije.

Za želen dostop do virov mora biti izpolnjena zahtevana kombinacija meril.

Morda že uporabljate MFA oziroma dvofaktorsko overitev, ne da bi se tega zavedali. Primer je bančna kartica, ki združuje fizično kartico in PIN-kodo.

Ne pozabite, da nič ni 100 % varno in celo MFA je lahko ranljiva za hekerje. Če kibernetski napadalec pridobi dostop do e-poštnega računa, povezanega z vašimi informacijami MFA, lahko vaše geslo ponastavi tako, da na prijavni strani določenega spletnega mesta izbere »Lost/Forgot password«. Ta možnost obnovitve gesla bi lahko popolnoma zaobšla MFA in hekerju omogočila, da ustvari novo geslo in vas zaklene iz računa. Zato ne pozabite spremljati svojega e-poštnega računa za sporočila, ki zahtevajo spremembo gesla.

/Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021./

infografike kampanja novice

Prejšnji

Kako ustvariti močno geslo?

Naslednji

Navidezno zasebno omrežje (VPN)