Navidezno zasebno omrežje (VPN)

Navidezno zasebno omrežje (VPN) vam nudi spletno zasebnost in anonimnost z ustvarjanjem zasebnega omrežja iz javne internetne povezave. VPN prikrije vaš naslov internetnega protokola (IP) in vzpostavi varne ter šifrirane povezave in tako zagotovi večjo zasebnost kot zaščitena dostopna točka Wi-Fi.

Zakaj potrebujete VPN?

Če želimo razumeti vrednost navideznega zasebnega omrežja, si lahko zamislimo nekaj scenarijev, v katerih bi uporabili navidezno zasebno omrežje. Razmislimo o javnem omrežju Wi-Fi morda v kavarni ali na letališču. Običajno se povežemo brez premisleka. Toda ali veste, kdo morda spremlja promet v tem omrežju? Ali ste sploh lahko prepričani, da je omrežje Wi-Fi legitimno? Vsi bi morali imeti v mislih, da je zelo težko ugotoviti, ali je omrežje Wi-Fi res tisto, kar se zdi, da je.

Brskanje po spletu ali opravljanje transakcij na nezaščitenem omrežju Wi-Fi lahko pomeni, da nehote razkrivate svoje zasebne podatke in navade. Zato bi moralo biti navidezno zasebno omrežje, bolj znano kot VPN, nujno za vse, ki jih skrbi njihova spletna varnost in zasebnost.

V primeru, da niste prijavljeni v zasebno omrežje Wi-Fi, ki zahteva geslo, so lahko vsi podatki, poslani med vašo spletno sejo, nehote dostopni drugim posameznikom, ki uporabljajo isto omrežje. Šifriranje in anonimnost, ki jo ponuja VPN, pomaga zaščititi vaše spletne dejavnosti: pošiljanje e-pošte, spletno nakupovanje, plačevanje računov in drugo.

Varnost podatkov je torej še posebej pomembna pri uporabi javnega omrežja Wi-Fi, saj preprečuje, da bi kdor koli drug v omrežju imel vpogled v vaše internetne dejavnosti.

Kaj pa doma? Tam vam ni treba toliko skrbeti, da bo nekdo vohunil v omrežju Wi-Fi, vendar vam tudi tu VPN lahko pomaga. Brez VPN lahko vaš ponudnik internetnih storitev pozna celotno zgodovino brskanja. Vaš ponudnik internetnih storitev (ISP) ima vpogled v to, kaj počnete na spletu, in včasih celo prodaja anonimizirane podatke o svojih strankah. To pomeni, da podjetje, ki ga plačate za dostop do interneta, zasluži z vašimi podatki. VPN vam pomaga tudi pri anonimnem brskanju po spletu. Tako je vaša zgodovina iskanja skrita. To je zato, ker bo vaša spletna dejavnost povezana z naslovom IP strežnika VPN, ne z vašim.

Kako deluje VPN?

VPN v bistvu ustvari šifriran podatkovni predor med vašim lokalnim omrežjem in izhodnim vozliščem na drugem mestu. Ves vaš internetni promet je usmerjen skozi ta predor, zato so vaši podatki na poti varni. Ker vaš promet zapušča strežnik VPN, je vaš IP-naslov skrit, prav tako tudi vaša identiteta in lokacija.

VPN zasebnost

VPN lahko skrije veliko informacij, ki lahko ogrozijo vašo zasebnost, kot na primer:

  1. Vašo zgodovino brskanja

Nobena skrivnost ni, kaj počnete na internetu. Vaš ponudnik internetnih storitev in spletni brskalnik lahko sledita skoraj vsemu ter te podatke povežeta z vašim naslovom IP. Prav tako veliko spletnih mest, ki jih obiščete, lahko vodi zgodovino vašega iskanja. Morda si mislite, da ne počnete nič takšnega na internetu, da bi želeli ohraniti to zasebnost, vendar morda preprosto želite preveriti cene letalskih vozovnic. Spletna mesta, ki jih boste obiskali, si bodo to zapomnila in vam bodo morda prikazovala cene, ki niso najcenejše od razpoložljivih.

  1. Vaš IP naslov in lokacijo

Vsakdo, ki zajame vaš naslov IP, lahko dostopa do tega, kar ste iskali po internetu in kje ste bili v tem času. Ker VPN uporablja naslov IP, ki ni vaš, vam omogoča ohranjanje zasebnosti v spletu in anonimno iskanje po spletu.

  1. Vašo lokacija za video prenos

Ko potujete izven države, storitev video prenosa (t. i. streamanje) morda v določeni državi ne bo na voljo. VPN vam omogoča, da izberete naslov IP v svoji državi, kar bi vam verjetno omogočilo, da obidite geografske omejitve spletnih mest.

  1. Vaše naprave

VPN lahko pomaga zaščititi vaše naprave vključno z namiznim računalnikom, prenosnikom, tabličnim računalnikom in pametnim telefonom. VPN pomaga zaščititi podatke, ki jih pošiljate in prejemate v svojih napravah.

VPN lahko tudi nudi zaščito pred krajo identitete. Kraja identitete se zgodi, ko tatovi ukradejo vaše osebne podatke in jih uporabijo za kazniva dejanja v vašem imenu. VPN vam lahko pomaga zaščititi se pred krajo identitete tako, da zaščiti vaše podatke. Ustvari šifriran predor za podatke, ki jih pošiljate in prejemate, tako da ti ostanejo zunaj dosega kibernetskih napadalcev.

Na kaj morate biti pozorni pri ponudnikih storitev VPN?

Trg VPN je poln možnosti, zato je pomembno, da pri izbiri upoštevate svoje potrebe.

Premislite, kaj je za vas pomembno. Ali želite anonimno brskati po spletu in prikriti vaš IP-naslov? Se bojite, da bi lahko vaše podatke ukradli v javnem omrežju Wi-Fi? Ste pogost popotnik, ki si želi ogledati svoje najljubše oddaje, ko ste na poti?

Vendar …

največja slabost je padec hitrosti povezave. Ker v bistvu pošiljate podatke na drugo lokacijo, preden se odpravijo na pravi spletni strežnik, to na žalost pomeni, da bodo hitrosti povezave skoraj vedno počasnejše od običajne hitrosti.

Povezava VPN lahko tudi nepričakovano pade. Če te spremembe ne boste opazili, boste še naprej uporabljali internet ob zmotnem mišljenju, da so vaši podatki varni. Večina VPN-jev se izogne tej težavi tako, da blokira ves internetni promet, dokler se povezava ponovno ne vzpostavi.

VPN je preprosto in močno orodje za zaščito vaše zasebnosti na spletu, toda potrebno je opozoriti, da tudi to ne nudi popolne zaščite. VPN na primer ne ščiti pred zlonamerno programsko opremo v napravi, prav tako ga je mogoče na nek način »zaobiti« z analizo vzorcev prometa, da se aktivnost v računalniku poveže z dejavnostjo na strežniku VPN. Nadalje piškotki omogočajo podjetjem, da spremljajo vašo uporabo interneta tudi, ko zapustite njihova spletna mesta. Nekatere spletne storitve imajo tudi sistem za zaznavanje uporabe VPN in lahko v tem primeru blokirajo dostop. Prav tako VPN ne anonimizirajo popolnoma vaše spletne dejavnosti. Če res želite anonimno brskati po spletu, boste želeli uporabiti Tor.


/Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021./

infografike kampanja novice

Prejšnji

Kaj je večfaktorska overitev in kako deluje?

Naslednji

Kako varno uporabljati javno dostopne točke Wi-Fi?