Kako varno uporabljati javno dostopne točke Wi-Fi?

V nedavni raziskavi so 3 od 4 vprašanih odgovorili, da uporabljajo javno dostopne točke Wi-Fi. Kavarne, hoteli, nakupovalna središča, letališča in številne druge lokacije svojim strankam ponujajo brezplačen dostop do javnega brezžičnega interneta, kar predstavlja priročen način, da preverite svojo e-pošto, družbena omrežja ali brskate po spletu. Vendar je podatke, poslane preko takšnega javnega omrežja Wi-Fi, enostavno prestreči, zato lahko s tem ogrozite varnost svojih osebnih podatkov, digitalne identitete in druge informacije. Poleg tega, če njihova naprava ni zaščitena z učinkovitim izdelkom za zaščito proti virusom in zlonamerni programski opremi … so tveganja še večja.

Priporočamo vam, da se uporabi takšnih javno dostopnih točk WI-Fi izogibate (tudi če je za prijavo potrebno geslo, to še ne pomeni, da je tudi varno). V kolikor pa to ni mogoče, z vami delimo nekaj koristnih nasvetov:

  • Pri vseh povezavah Wi-Fi ravnajte posebej pazljivo in pozorno.

Ne domnevajte, da je povezava Wi-Fi legitimna. Čeprav je povezava morda varna, tega ne morete z gotovostjo vedeti. Pridružitev takšni povezavi lahko pomeni, da izpostavite vaše podatke neznancem v istem omrežju ali celo kibernetskim napadalcem. Gre lahko namreč za lažno povezavo, ki jo je vzpostavil kibernetski kriminalec, ki poskuša zajeti dragocene osebne podatke nič hudega slutečih uporabnikov. Nekatere lažne povezave, ki so jih vzpostavili zlonamerni uporabniki, bodo imele ime povezave, ki je namerno podobno imenu kavarne, hotela ali kraja, kjer se nahajate in ponuja brezplačen brezžični internet. Če se lahko z zaposlenim pogovorite na lokaciji, ki zagotavlja javno povezavo Wi-Fi, prosite za informacije o njihovi dostopni točki Wi-Fi – na primer ime in IP-naslov povezave ter tako preverite legitimnost.

  • Uporabljajte VPN (navidezno zasebno omrežje).

Pri uporabi javnega omrežja Wi-Fi dodatno vzpostavite VPN-povezavo, ki ustvari »zasebni predor«, ki šifrira vse vaše podatke na omrežju. To vam lahko pomaga preprečiti, da bi kibernetski kriminalci, ki se skrivajo v omrežju, prestregli vaše podatke.

Več o VPN si lahko preberete v naši prejšnji objavi na povezavi: LINK

  • Izogibajte se uporabi določenih vrst spletnih mest.

Dobro se je izogibati prijavi na spletna mesta, kjer obstaja verjetnost, da bi kibernetski kriminalci lahko zajeli vašo identiteto, gesla ali osebne podatke – na primer spletna mesta za družbena omrežja, storitve spletnega bančništva ali katera koli spletna mesta, ki shranjujejo podatke o vaši kreditni kartici.

Če nimate dostopa do VPN, bodite pozorni, ali spletna stran uporablja HTTPS (tega lahko poiščete na začetku naslova spletnega mesta) ali SSL. HTTPS pomeni, da je povezava med brskalnikom in spletnim strežnikom šifrirana. Večina brskalnikov na začetku naslova vsebuje tudi simbol ključavnice, ki označuje, da spletno mesto uporablja šifriranje.

  • Izklopite skupno rabo in Wi-Fi, kadar ga ne uporabljate.

Bodite pozorni na nastavitve skupne rabe in izklopite možnost skupne rabe datotek. Ko ste zaključili s spletnim brskanjem, se prepričajte, da ste se odjavili iz vseh uporabniških računov in profilov ter izključite Wi-Fi.

  • Razmislite o uporabi mobilnega telefona.

Če morate dostopati do spletnih mest, ki shranjujejo ali zahtevajo vnos kakršnih koli občutljivih podatkov – vključno s spletnimi mesti za spletno nakupovanje in spletno bančništvo ter družbenimi omrežji – je bolje, da do njih dostopate preko vašega mobilnega omrežja namesto javne Wi-Fi povezave.

  • Zaščitite vaše naprave.

Prepričajte se, da so vse vaše naprave zaščitene pred zlonamerno programsko opremo in poskrbite, da redno posodabljate programsko opremo in operacijske sisteme. Prav tako ne pozabite – vsaka naprava je lahko ogrožena. Prenosniki, pametni telefoni in tablični računalniki so dovzetni za tovrstna varnostna tveganja.

/Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021./

infografike kampanja novice

Prejšnji

Navidezno zasebno omrežje (VPN)

Naslednji

Spletne prevare