Romantične prevare

Več milijonov ljudi se za iskanje partnerja obrne na spletne aplikacije ali mesta za zmenke oziroma na družbena omrežja. Toda namesto da bi našli sorodno dušo, mnogi najdejo prevaranta, ki jih skuša pretentati v pošiljanje denarja. Romantične prevare se zgodijo, ko kriminalec prevzame lažno spletno identiteto, da bi pridobil naklonjenost in zaupanje žrtve. Nato prevarant uporabi iluzijo romantičnega ali tesnega odnosa in tako manipulira z žrtvijo.

Kako jih prepoznati?

1) Bodite pozorni na opozorilne znake

Obstaja nekaj opozorilnih znakov, da gre za »romantičnega« prevaranta, kot so na primer:

– pretvarjanje, da so daleč od vas (na služenju vojaškega roka, delajo na naftni ploščadi, so zdravniki pri mednarodni organizaciji ali na službeni poti in podobno),

– njihov profil bo videti preveč dober,

– v razmerju bodo hitro naredili naslednji korak in vam izpovedali ljubezen,

– obljubljali vam bodo srečanje, vendar do tega ne bo prišlo,

– čustveno izsiljevanje ter

– prosili vas bodo za denar (za letalsko vozovnico ali druge potne stroške, za operacijo ali druge zdravstvene stroške, za plačilo carine, za poplačilo dolgov, za potne listine ali druge nujne primere).

Zato se morate zavedati teh opozorilnih znakov in se pred tem zaščititi.

2) Bodite pozorni, kaj delite na spletu, in raje delite manj kot preveč

Priporočljivo je, da na spletu delite manj, tako da prevaranti ne vedo veliko o vas. Za to lahko svoje spletne profile za zmenke obdržite anonimne ter z različnimi uporabniškimi imeni in e-poštnimi sporočili zaščitite svojo zasebnost.

3) Bodite previdni, kaj in koliko zaupate osebam, ki ste jih spoznali na spletu

Dandanes ljudje na družbenih omrežjih pridobijo več prijateljev in včasih razvijejo tudi tesnejše odnose, vendar je priporočljivo, da ste pri teh odnosih izjemno previdni ter upoštevate, da lahko druga oseba naredi lažni profil in vas zavede, da bi pridobila vaše osebne podatke. Prav tako postavljajte veliko vprašanj svojemu sogovorniku in natančno spremljajte odgovore.

4) Opravite telefonski ali video klic

Zelo priporočljivo je, da opravite telefonski ali video klic, saj boste tako lažje ugotovili, ali je oseba lažna ali resnična, preden se zapletete v kakršen koli odnos. To vam bo tudi preprečilo, da bi postali naslednja tarča romantičnih goljufov, saj se ti navadno izogibajo telefonskim in video klicem oziroma vedno najdejo izgovor, zakaj ta ne bo mogoč, čeprav vam ga obljubljajo. Lahko se zgodi, da vas bodo poklicali, vendar zvok ne bo dober, prav tako bodo hitro prekinili posnetek z izgovorom, da imajo težave s povezavo.

5) Ne pošiljajte svojih slik ali videoposnetkov

Priporočeno je, da svojih fotografij ali videoposnetkov nikoli ne pošiljate nekomu, ki ste ga spoznali na spletu, vendar ga osebno še niste srečali. Kasneje lahko namreč uporabijo te fotografije ali videoposnetke, da vas izsiljujejo.

6) Preverite njihov profil z obratnim iskanjem slik

Če dvomite, ali je oseba res to, za kar se izdaja, preverite njihov profil z obratnim iskanjem slik, da preverite, ali se njihove fotografije uporabljajo tudi na drugih spletnih mestih ali ne. Če želite to preveriti, pojdite na images.google.com in prilepite shranjeno ali kopirano sliko profila v iskanje. V primeru, da vam Google pokaže, da slika pripada nekomu drugemu, je to morda prevara.

Prav tako lahko preverite njihovo zgodbo, tako da poiščete vrsto službe, ki bi jo naj oseba opravljala in vidite, ali so drugi ljudje slišali podobne zgodbe in poročali o prevarah.

7) Ne dajajte ali posojajte denarja tistemu, ki ga še niste osebno spoznali

Priporočeno je, da svojih finančnih podatkov ne izdate in denarja ne daste ali posodite nekomu, ki ga niste osebno spoznali. Prosili vas bodo, da jim denar nakažete ali pošljete darilne kartice ali kartice za ponovno polnjenje, saj lahko na tak način hitro dobijo denar in pri tem ostanejo anonimni. Prav tako vedo, da je te transakcije skoraj nemogoče razveljaviti.

 

Kaj storiti, če ste naleteli na prevaranta?

  1. Nemudoma prekinite vse stike in blokirajte profil. Ne pustite se zavesti, saj bo oseba kljub temu poskušala na različne načine stopiti v stik z vami, morda vam bo celo grozila ali vas izsiljevala ter vas skušala obrniti proti vašim prijateljem in družini.
  2. Ne hitite! Vzemite si čas za premislek ali pogovor z osebo, ki ji zaupate, in ne pustite, da vas prevarant priganja pod pretvezo nujnosti.
  3. Ne pošiljajte denarja, saj ga ne boste dobili nazaj!
  4. Nemudoma kontaktirajte svojo banko, če ste prevarantu poslali denar.
  5. O dogodku obvestite spletno mesto za zmenkarije in policijo.

Imejte v mislih, da so prevaranti, ki izvajajo romantične prevare, strokovnjaki za to, kar počnejo, zaradi česar se bodo zdeli pristni, skrbni in resnični. Prav tako so prisotni na večini spletnih strani za zmenke in družbena omrežja.

Glede na raziskave, objavljene v British Journal of Criminology prejšnji mesec, so tehnike (in psihološke metode), ki jih prevaranti uporabljajo pri romantičnih spletnih prevarah, podobne tistim, ki se uporabljajo v primerih nasilja v družini. Ker na stotine žensk in moških z vsega sveta postane žrtev teh spletnih prevar, priporočamo uporabo teh varnostnih nasvetov, vključno s prepoznavanjem teh opozorilnih znakov, ki bi vam lahko pomagali, da ne postanete lahka tarča.

/Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021./

 

infografike kampanja novice

Prejšnji

Spletne prevare

Naslednji

Prevare 419 (t. i. Nigerijska prevara)