Prevare 419 (t. i. Nigerijska prevara)

Nigerijski princ, Nigerijska prevara, prevara 419 … gre za prevaro, ki vključuje veliko bogastvo in tujca, ki vam ponudi del velike vsote tega denarja ali plačilo pod pogojem, da mu pomagate pri prenosu denarja iz njegove države. Prevara se pogosto imenuje tudi prevara 419, ker se pod členom 419 nigerijskega kazenskega zakonika obravnava goljufije. Te prevare tudi sicer izvirajo iz Nigerije, zdaj pa prihajajo z vsega sveta.

V bistvu gre za prevaro, pri kateri se obljubljajo prihodnja plačila, medtem ko se zanje zaračunavajo provizije.

Na primer:

 • Dobili boste milijone, če lahko za bančno nakazilo zagotovite provizijo v višini 5.000 EUR.
 • Osvojili ste novo hišo, vendar morate zanjo plačati  samo še davek.

Kako deluje prevara?

Prevarant vas bo nenadoma kontaktiral po e-pošti, pismu, SMS-sporočilu ali preko družbenih omrežij. Povedal vam bo podrobno zgodbo o velikih vsotah denarja, ujetega v bankah med dogodki, kot so državljanske vojne ali državni udari (pogosto v državah, ki jih trenutno lahko zasledimo v novicah). Lahko pa vam bo povedal zgodbo o veliki dediščini, ki je zaradi vladnih omejitev ali davkov v njihovi državi težko dostopna. Nato vam bo ponudil veliko vsoto denarja, če mu pomagate prenesti to bogastvo iz države.

Prevaranti lahko zahtevajo podatke o vašem bančnem računu, da vam pomagajo pri nakazilu denarja, in te podatke pozneje ukradejo.

Lahko pa od vas zahtevajo, da plačate pristojbine, dajatve ali davke za pomoč pri sprostitvi ali prenosu denarja iz države preko vaše banke. Te pristojbine se lahko začnejo kot zelo majhne. Če plačnik plača, lahko prejme nove provizije, ki jih je treba plačati, preden lahko prejme nagrado. Za še več denarja bodo prosili še naprej, vse dokler jim ga boste pripravljeni dati. Obljubljenega denarja pa ne boste nikoli prejeli.

Opozorilni znaki

 • Kar naenkrat vas kontaktira nekdo, ki vas prosi, da mu pomagate pri prenosu denarja iz tuje države (npr. Nigerije, Sierre Leone ali Iraka).
 • Prošnja vključuje dolgo in pogosto žalostno zgodbo o tem, zakaj lastnik ne more prenesti ali dostopati do svojega denarja. To običajno vključuje konflikt ali dedovanje, prav tako bodo morda želeli denar premakniti naravnost na vaš račun.
 • Za pomoč pri dostopu do svojih »ujetih« sredstev vam ponudijo finančno nagrado, na primer določen delež zneska. Znesek denarja, ki ga je treba nakazati, in plačilo, ki vam ga obljubi goljuf za pomoč, je običajno zelo veliko.
 • Trdili bodo, da banka, odvetnik, vladna agencija ali druga organizacija zahteva plačilo nekaterih provizij, preden se denar lahko nakaže, zato vas prevarant pogosto prosi, da plačate te stroške oziroma jim zanje nakažete denar.

Kako se zaščititi?

 • Nikoli ne pošiljajte denarja in ne dajajte podatkov o kreditni kartici, podatkov o spletnem računu ali kopij osebnih dokumentov osebi, ki je ne poznate ali zaupate.
 • Ne sklepajte dogovorov z neznancem, ki zahteva vnaprejšnje plačilo s položnico, bančnim nakazilom, mednarodnim prenosom sredstev, predplačniško kartico ali elektronsko valuto, kot je Bitcoin.
 • Ne strinjajte se, da boste denar nakazali nekomu drugemu. Pranje denarja je kaznivo dejanje.
 • Poiščite neodvisen nasvet od nekoga, ki ga poznate in mu zaupate, kadar ste v dvomih.
 • Če nekdo trdi, da je iz določene organizacije, preverite njegovo identiteto tako, da neposredno pokličete ustrezno organizacijo. Kontakt organizacije poiščite preok neodvisnega vira, kot je telefonski imenik ali spletno iskanje. Ne uporabljajte kontaktnih podatkov iz sporočila, ki ste ga prejeli!
 • Na internetu poiščite imena, kontaktne podatke ali natančno besedilo pisma/e-pošte, da preverite morebitne reference oziroma sklice na prevaro – na ta način je mogoče prepoznati številne prevare.
 • Če mislite, da gre za prevaro, se ne odzivajte – prevaranti bodo z osebnim pridihom izigrali vaša čustva in dobili tisto, kar želijo.
 • Ne pozabite, da ne obstajajo sheme hitrega bogatenja: če se sliši preveč dobro, da bi bilo res, verjetno je tako.

Toda POZOR! Nigerijski princ je le ena od oblik spletnih goljufij s predujmi, ki vsako leto oškodujejo uporabnike. Več o nekaterih drugih najpogostejših spletnih prevarah si lahko preberete v tej objavi.

/Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021./

 

infografike kampanja

Prejšnji

Romantične prevare

Naslednji

Kaj je Catfishing in kako ga prepoznate?