Dobre prakse kibernetske varnosti v podjetjih

Če želijo izvršni direktorji, direktorji in menedžerji varovati svoje organizacije, morajo izobraževati svoje zaposlene in ustvarjati kulturo na delovnem mestu, ki poudarja pomen kibernetske varnosti.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najboljših praks na področju kibernetske varnosti, ki jih mora upoštevati vsaka organizacija:

Izvedite osnovno usposabljanje za kibernetsko varnost

Izvajanje usposabljanj za zaposlene bo zagotovilo, da zaposleni uporabljajo odobreno programsko opremo, imajo močna gesla in se zavedajo tveganj povezanih s kibernetsko varnostjo. Prav tako lahko preučite izvajanje zdravorazumskih praks v zvezi z dostopom do tehnologije in razmislite o dodajanju dodatnih ravni zaščite za osebje z večfaktorsko overitvijo.

Pripravite strategijo za obnovitev podatkov

Nedavna raziskava je pokazala, da vsako peto podjetje nima postopka ali načrta, v primeru, da bi se njihovi podatki izgubili ali poškodovali. Ker se vedno več podjetij zanaša na storitve v oblaku, je ključnega pomena, da zagotovite, da so vaši podatki ustrezno zaščiteni in skladni z novimi predpisi GDPR. Priporočamo vam tudi, da imate vedno varnostno kopijo podatkov.

Zaznajte in načrtujte za tisto, česar ne morete preprečiti

Hekerji bodo vedno poskušali najti ranljivost … Zato se morate prepričati, da imate potrebne vire in znanje za čim hitrejše odkrivanje njihovih dejavnosti. Tako se lahko (čim)hitreje vrnete v normalno poslovanje, ne da bi prišlo do velike škode.

Jasno je, da je najšibkejši člen v kibernetski varnosti človeški dejavnik in če se vaši zaposleni ne morejo informirano in izobraženo odločiti o nečem tako preprostem, na primer v katero omrežje se morajo povezati ali katero e-poštno prilogo odpreti, tvegate potencialno uničujoč kibernetski napad.

Kibernetska varnost vašega podjetja je tako močna kot vaš najšibkejši zaposleni – vaša odgovornost je ustvariti kulturo delovnega mesta, ki je ozaveščena in se zaveda tveganj kibernetske varnosti.

Za več informacij o pomenu kibernetske varnosti sledite naši kampanji ozaveščanja.

/Podprto s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2014-2021./

infografike kampanja

Prejšnji

Pomen kibernetske varnosti v podjetjih

Naslednji

Kibernetska varnost na potovanjih