Ženske na področju kibernetske varnosti

V svetu strokovnjakov za kibernetsko varnost primanjkuje skoraj tri milijone osebja. Pričakuje se, da se bo težava v prihodnosti drastično poslabšala zaradi povečane potrebe po storitvah kibernetske varnosti. Eden od bolj zaskrbljujočih dejavnikov tega pomanjkanja je, da bi se vrzel lahko bistveno zmanjšala, če bi bil en segment prebivalstva sorazmerno zastopan v industriji. In to so ženske. Nezapolnjena delovna mesta niso samo kadrovska težava, so namreč stvar nacionalne varnosti.

Mlada dekleta na kibernetsko varnost pogosto gledajo kot na kariero, ki od žensk zahteva, da so veliko bolj izkušene kot moški, da bi bile deležne enake obravnave. Zato se industrija trenutno srečuje z več izzivi, kot so pomanjkanje ženske delovne sile, nezavedna spolna pristranskost, pomanjkanje mentoric in neangažiranost.

Pomanjkanje žensk na področju kibernetske varnosti

Obstajata dva ključna medsebojno povezana stereotipa, ki vplivata na pomanjkanje žensk na področju kibernetske varnosti: ideja, da so moški bolj primerni za tehnične veščine in ideja, da je kibernetska varnost predvsem in izključno tehnično področje. Ta dva stereotipa ženskam otežujeta vstop na področje, saj so odvrnjene od usposabljanja, izobraževanja in priložnosti, ki lahko vodijo do kariere kibernetske varnosti.

Ameriško psihološko združenje je pripravilo raziskavo, ki je pokazala, da imajo moški in ženske enake prirejene sposobnosti v matematiki in naravoslovju. V kolikor obstajajo kakršnekoli razlike v praktičnih sposobnostih, so posledica tega, da so fantje bolj usmerjeni k pouku matematike in naravoslovja in obratno za dekleta, ne pa kakršnekoli osnovne kognitivne razlike. Če ženske mislijo, da ne morajo opravljati dela na področju kibernetske varnosti je to zgolj stvar stereotipov, ki ne temeljijo na resnici.

V resnici je kibernetska varnost zapleteno področje, na katerem so nujno potrebne različne perspektive. Pri tem se pojavlja veliko presenečenje nad dejstvom, da na področju kibernetske varnosti veliko število delovnih mest zahteva več medosebnih veščin kot tehničnih. Analitično razmišljanje, sposobnosti timskega dela, komunikacijske veščine in vodstvene spretnosti so potrebne za veliko število delovnih mest.

Velik vpliv na pomanjkanje ženskega kadra v omenjeni industriji najdemo tudi v slabem trženju. Slabo namreč opravljamo trženje in prodajo teh vlog mladim dekletom. Mlade moramo podučiti o dejstvu, da delovna mesta na področju kibernetske varnosti pokrivajo veliko in raznoliko število delavnih mest. Res je, da obstajajo nekatera delovna mesta na področju kibernetske varnosti, ki zahtevajo znanje računalništva in računalniškega programiranja. Toda, zaposlitev na delovnem mestu s temi zahtevami ne pomeni, da morate ves dan nositi pulover s kapuco in kodirati ali se ukvarjati z žicami in kabli. Takšni negativni stereotipi in napačne informacije škodujejo panogi.

Zakaj potrebujemo ženske na področju kibernetske varnosti?

Raznolikost v perspektivah, vodenju in izkušnjah na delovnih mestih je pomembna v vseh podjetjih. Še posebej pomembna pa je ta raznolikost na področju kibernetske varnosti. Kibernetski napadalci nenehno spreminjajo taktiko, zato potrebujemo ljudi iz različnih okolji, da se spopadejo s težavo. Dodajanje žensk v vrste kibernetske varnosti pomaga prepoznati pojav naslednje varnostne grožnje in oblikovati učinkovite odzive. Ženske so enako sposobne uporabljati orodja in protokole, ki so jim na voljo za reševanje različnih varnostnih vprašanj.

Ženske v kibernetski varnosti, ki znajo razmišljati strateško in izven okvirjev, lahko podjetjem pomagajo učinkoviteje obravnavati različne dejavnike, ki ogrožajo interno varnost. Različne perspektive, ki jih prinašajo ženske, lahko vodijo do boljših poslovnih odločitev in močnejših varnostnih protokolov.

Povečanje ženskega kadra pa ni pomembno le za boljše spopadanje z kibernetskimi napadi in uspešnimi boji proti kibernetskim kriminalcem. Kariera na področju kibernetske varnosti ni omejena zgolj na forenzične računalniške analitike ali varnostne arhitekte. Ženske so sposobne zapolniti številne različne vloge na tem področju, vključno z delovnimi mesti na področju komunikacij ali poslovnega razvoja.

Razlog zakaj potrebujemo ženske na področju kibernetske varnosti je tudi ta, da se industrija vedno bolj spopada s številkami. Praznih je veliko delovnih mest. Pri tem pa je spol dejavnik, ki krči krog ljudi, ki se ukvarjajo s tem področjem. Povpraševanje po sposobnih in delovnih kadrih je tako veliko, grožnja kibernetskega napad ljudem in organizacijam pa tako velika, so ženske kot moški še kako potrebni.

Kariera na področju kibernetske varnosti

Varnost zaposlitve

Varnost zaposlitve je  izredno močna, saj povpraševanje na področju kibernetske varnosti daleč presega ponudbo, medtem ko so kibernetski napadi postali del našega vsakdana.

Raznolikost

Ženske prispevajo k večji raznolikosti predvsem v spretnostih kot so vodenje, izkušnje, potrebne za boj proti kriminalcem, mehke veščine, ki lahko pomagajo ekipam pri sprejemanju boljših odločitev in izboljšanju produktivnosti.

Delo na daljavo

Nov tehnološki razvoj v zadnjih dveh desetletjih, kot so širokopasovni in optični domači internet, navidezna zasebna omrežja, pametni telefoni, 4G in 5G storitve, storitve v oblaku, je omogočil, da je delo na daljavo na številnih področjih postala možnost, ki prej ni bila mogoča.

Večja fleksibilnost

Ena od kritičnih ovir za napredovanje žensk na delovnem mestu je pomanjkanje profesionalne fleksibilnosti. Ker je odgovornost za varstvo otrok še vedno pretežno na ženska, lahko togo delovno okolje ustvari ovire za ženske, ki želijo ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenje. Ker pa se večina dela v kibernetski industriji odvija na spletu, so številne vloge na področju kibernetske varnosti primerne za prilagodljive delovne vzorce.

Zmanjšanje neravnovesja med spoloma

Imeti raznoliko ekipo za kibernetsko varnost je ključnega pomena za ustvarjanje boljših poslovnih rezultatov. Z povečanjem ženskega kadra v kibernetiki lahko povečamo tudi potencialni nabor talentov in razvijemo močnejšo delovno silo, ki bo obravnavala naraščajočo kibernetsko grožnjo v novem desetletju. Zato je potrebno, da je ekipa čim bolj  raznolika in spodbuja kreativno razmišljanje in inovacije ter se bori proti novim sovražnim prizadevanjem. Ekipa, ki vključuje posameznice in posameznike z različnimi izkušnjami, ponuja nov pogled in perspektivo.

STEM (znanost, tehnologija, inženiring in matematika) na splošno in zlasti kibernetska varnost že dolgo doživljata izčrpavajoče pomanjkanje ženskega kadra. Da bi pritegnili več žensk, obstajajo številne ponudbe, ki jih zdaj spodbujajo vladne organizacije, udeleženci industrije, srednje šole in fakultete.  Prav tako pomembno vlogo igrajo podjetja za kibernetsko varnost, ki dajejo vse večji poudarek tako iskanju novih poti za zaposlovanje žensk kot spreminjanju svojega notranjega okolja in procesov, da bi ženske ostale v podjetjih dlje časa. Pomanjkanje talentov moramo rešti čim hitreje, saj se nahajamo sredi vojne – tokrat kibernetske.

Uncategorized

Prejšnji

Etični heking in vrste hekerjev

Naslednji

Kaj je kibernetska higiena?