Kaj je kibernetska higiena?

Kibernetska higiena ali higiena kibernetske varnosti je niz praks, ki jih organizacije in posamezniki redno izvajajo za vzdrževanje zdravja in varnosti uporabnikov, naprav, omrežji in podatkov. Kibernetska higiena je osnova za doseganje optimalne kibernetske varnosti.

Cilj kibernetske higiene je zaščiti občutljive podatke pred krajo ali napadi. Koncept deluje podobno kot osebna higiena. Posamezniki ohranjajo in varujejo svoje zdravje tako, da sprejemajo previdnostne ukrepe, ki jih obvarujejo pred boleznijo. Organizacije pa ohranjajo in varujejo svoje zdravje tako, da upoštevajo kibernetske higienske prakse in s tem preprečujejo krajo podatkov ali druge incidente, ki bi jim lahko povzročili škodo.

Vzdrževanje dobre kibernetske higiene pomaga organizacijam zmanjšati tveganja prekinitve delovanja in poslovanja, ogrožanja podatkov in njihove izgube. Hkrati pa jim omogoča izboljšanje svoje varnostne drže, ki se nanaša na splošno moč organizacijskega programa kibernetske varnosti in s tem na to, kako dobro je pozicionirana za obvladovanje obstoječih in nastajajočih groženj.

Najboljše prakse kibernetske higiene

Kibernetska varnost je odgovornost vseh, kar pomeni, da se morajo tako organizacije kot posamezniki posvečati kibernetski higieni.

Zaščita gesel

Edinstvena in zapletena gesla so prvi in ključen korak, ki zaščiti tako posameznike kot organizacije pred tatvino podatkov. Za geslo nikoli ne izbiramo svojega imena, imena partnerja ali otrok, datum obletnic ali podatkov, ki jih delimo na družbenih omrežjih in podatkov, ki jih lahko hekerji dokaj hitro ugotovijo. Močno geslo mora vsebovati najmanj 10 znakov, številke, simbole ter male in velike črke.

Za vsako aplikacijo je potrebno uporabljati drugačno geslo. Pomagamo si lahko s posebnimi računalniškimi aplikacijami, t. i. upravitelji gesel, kjer lahko varno shranimo gesla vsake aplikacije.

Varnostne kopije

Ustvarjanje varnostnih kopij je kritičen korak pri vzdrževanju računalnika za zaščito podatkov posameznikov in organizacije, v primeru okvare sistema ali datotek. Datoteke je potrebno varno kopirati, kadarkoli jih spreminjamo ali dodajamo nove. Varnostno kopiranje bi moralo postati naša vsakodnevna navada.

Zaščita pred virusi

Zaščita pred virusi je bistvena za vsako organizacijo, ki želi svoje podatke zaščititi. Protivirusna programska oprema deluje kot varnostnik, ki preprečuje vstop nezaželenim osebam. Pred virusi se zaščitimo tako, da na računalnik namestimo posodobljen in aktiven protivirusni program.

Varnostna programska oprema

Upoštevanje kibernetske higiene pomeni, da sta varnostna oprema in operacijski sistem posodobljena z najnovejšo zaščito. Namestitev varnostne programske opreme pomaga pri obrambi pred najnovejšimi kibernetskimi grožnjami.

Požarni zid

Požarni zid služi kot prva obrambna linija pri zaščiti podatkov pred kibernetskimi napadi. Nepooblaščeni uporabnikom preprečujejo dostop do podatkov in informacij. Preden se odločimo za namestitev požarnega zidu, se moramo pozanimati kakšno zaščito sploh potrebujemo.

Povezave in elektronska sporočila

Z enim samim klikom lahko hekerjem omogočimo vstop v naše računalniško omrežje. Zato moramo biti previdni pri povezavah in prilogah, ki jih prejmemo preko elektronske pošte ali sporočil na telefonu od neznanih pošiljateljev. Škodljivo pošto lahko prepoznamo tudi po slovničnih napakah, zahtevah po kliku na povezavo ali naših osebnih podatkih.

V današnjem nenehno spreminjajočem se okolju groženj je bolj pomembno kot kdaj koli prej ustvariti rutino kibernetske higiene, ki lahko prepreči kibernetskim kriminalcem, da bi kršili varnost posameznikov ali organizacij.

Uncategorized

Prejšnji

Ženske na področju kibernetske varnosti

Naslednji

Nasveti za kibernetsko varnost na potovanjih