Nasveti za kibernetsko varnost na potovanjih

Začenja se čas počitnic in dopustov, zato z vami delimo 7 nasvetov kako lahko poskrbite za kibernetsko varnost na potovanjih.

1. Ne klikajte sumljivih povezav ali prilog

Kibernetski napadalci pošiljajo množično e-pošto, ki vsebuje prilogo ali hiperpovezavo. Njihov cilj je pretentati prejemnika e-pošte, da prenese prilogo ali klikne povezavo do spletnega mesta, ki je morda okuženo z zlonamerno programsko opremo, ali zahteva vnos podatkov, kot so številke kreditnih kartic.

Na spletu lahko pogosto zasledite tudi pojavna okna z mamljivimi besedili, kot npr. »Čestitamo, zadeli ste nov avto.« Teh povezav in pojavnih oken se morate izogibati. Znak za alarm so tudi oglasi, polni slovničnih napak ter oglasi, v kateri zahtevajo vaše osebne podatke.

2. Bodite previdni, da ne kupujete na ponarejenih spletnih mestih

Obstaja kar nekaj načinov, s katerimi lahko preverite ali so spletne strani zakonite, in sicer:

 • Preverite URL. Prepričajte se, da je spletno mesto zavarovano, tako da pregledate URL, ki mora vsebovati »s«, ki naj bi izgledal kot »https://«. To sicer ne jamči, da ne gre za spletno prevaro, vendar pa kaže na to, da lastnik spletnega mesta uporablja zaščitene procese šifriranja za prenos podatkov in zaščito pred hekerji.
 • Preglejte ali je spletna stran ali podjetje prisotno na družbenih omrežjih. Večina zakonitih podjetij je prisotna na družbenih omrežjih. Če na spletni strani zaznate ikone družbenih omrežji, preverite ali se dejansko povezujejo s kanalom na določenem družbenem omrežju.
 • Bodite pozorni na slabo slovnico ali črkovanje. Legitimne spletne strani podjetij bodo zelo pazile na profesionalen videz njihovih spletnih strani. Na spletnih straneh se lahko zgodijo občasne tiskarske napake, vendar lahko pretirane napake pomenijo, da niste na zakoniti spletni strani.
 • Preverite politiko zasebnosti spletnega mesta. Zakoni in predpisi o zasebnosti podatkov od večine spletnih mest zahtevajo, da obiskovalcem spletne strani zagotovijo politike in postopke o tem, kako se njihovi podatki zbirajo, uporabljajo, varujejo in shranjujejo. Večina spletnih mest ponuja povezavo do dokumenta s podrobnimi informacijami. Poiščite te informacije in jih natančno preberite.
 • Uporabite Googlovo orodje za preglednost varnega brskanja, ki vam omogoča, da prilepite URL v polje in vam pošlje poročilo o tem, ali lahko temu spletnemu mestu zaupate.
 • Zaženite skeniranje virusov. Na nekaterih spletnih mestih se lahko pojavi občasen oglas ali pojavno okno, vendar pretirana oglasna vsebina, ki moti vaš pregled spletnega mesta ali vas prisili, da kliknete povezave za preusmeritev na druga spletna mesta, lahko kažejo na prevaro ali nezaščiteno spletno mesto. Obstaja več brezplačnih virov za iskanje virusov ( Is It Hacked?, VirusTotal, PhishTank, FTC Scam Alerts).
 • Oglejte si ocene in komentarje drugih uporabnikov spletne strani. Uporabite Better Business Bureau za raziskovanje ugleda podjetja.

3. Pred odhodom naredite varnostno kopijo vseh svojih datotek

Ustvarjanje varnostnih kopij je kritičen korak pri vzdrževanju računalnika za zaščito vaših podatkov, v primeru okvare sistema ali okvare datotek. Datoteke morate varnostno kopirati, kadarkoli spremenite ali dodate nove. Varnostno kopiranje datotek naj postane vaša vsakodnevna navada in ne le obveza preden se odpravite na počitnice.

4. Zaklenite svoje račune in omogočite preverjanje pristnosti

Preverjanje pristnosti lahko izvedete z dvofaktorsko avtentikacijo, ki je varnostni postopek, pri katerem  morate zagotovi dve različni obliki identifikacije, da lahko dostopate do svojih računov.

Poznanih je več načinov za preverjanje pristnosti:

 • SMS in glasovna sporočila, ki vključujejo geslo in se pošljejo neposredno na vaš telefon.
 • Potisna obvestila, ki vas takoj obvestijo, ko se nekdo poskuša prijaviti v vaš račun.
 • biometrični in inherentni faktor, ki zahteva, da za dostop do računa uporabite prstni odtis ali skeniranje za prepoznavanje obraza.
 • Programski žetoni.

 

5. Omejite svojo dejavnost na javnih Wi-Fi omrežjih v skupni rabi

Največja grožnja pri povezovanju na javna omrežja Wi-Fi predstavlja sposobnost hekerja, da se postavi med vami in točko povezave. Enake funkcije, zaradi katerih so brezplačne dostopne točke Wi-Fi zaželene za uporabnike, jih naredijo zaželene tudi za hekerje. Za vzpostavitev omrežne povezave namreč ni potrebna avtentikacija. To za hekerja ustvarja priložnost, da dobi neoviran dostop do nezaščitenih naprav v istem omrežju.

Bodite pozorni, da:

 • Vklopite šifriranje brezžičnega omrežja.
 • Uporabite VPN. Povezava z navideznim omrežjem (VPN) je nujna, ko se povezujete preko nezavarovane povezave, kot je dostopna točka Wi-Fi. Tudi če se hekerju uspe postaviti na sredino vaše povezave, bodo podatki tukaj močno šifrirani. Ker večina hekerjev išče lahek cilj, bodo ukradene informacije verjetno zavrgli, namesto da bi jih dali skozi dolgotrajen postopek dešifriranja.
 • Uporabite povezave SSL.
 • Izklopite skupno rabo. Ko se povezujete na javno omrežje, verjetno ne boste želeli ničesar deliti. Skupno rabo lahko izklopite v sistemskih nastavitvah ali nadzorni plošči, odvisno od vašega operacijskega sistema.
 • Wi-Fi izklopite kadar ga ne potrebujete. Tudi če niste aktivno povezani z omrežjem, strojna oprema Wi-Fi v vaši napravi še vedno prenaša podatke med katerim koli omrežjem v dosegu.

6. Posodobite vso varnostno in strojno opremo na napravah

Dlje časa kot je vaša naprava na trgu, več časa imajo kibernetski kriminalci, da odkrijejo njene ranljivosti. Zato je pomembno, da nenehno opravljate posodobitve varnostne in strojne opreme na napravah, ki jih uporabljate, kadar so te na voljo.

Posodobitve omogočajo:

 • Boljšo splošno zmogljivost naprave;
 • Zmanjšanje stroškov energije in vzdrževanja;
 • Močnejšo pasivno in aktivno varnost;
 • Dostop do najsodobnejših funkcij;
 • Podaljšano življenjsko dobo strojne opreme;
 • Prikrajšan čas in težave.

7. Ne uporabljajte javnih USB vhodov

Polnjenje vaših elektronski naprav na brezplačnih polnilnih postajah USB, kot so tiste v bližini letaliških vrat, v hotelih in drugih potovanjem prijaznim lokacijam, lahko povzroči neprijetne posledice. Kriminalci lahko naložijo zlonamerno programsko opremo na javne polnilne postaje USB in s tem dostopajo do vaših elektronskih naprav, medtem ko jih polnite. Zlonamerna programska oprema lahko zaklene napravo, izvozi osebne podatke ali dostopa do gesel in uporabniških računov.

Uncategorized

Prejšnji

Kaj je kibernetska higiena?

Naslednji

OWASP Top 10:2021