Zakaj je kibernetska varnost pomembna?

V današnji hitro razvijajoči se družbi je hitrost prenosa informacij in želja po komunikaciji v naša življenja vpeljala novo nevarnost – zlorabo osebnih podatkov.Motivi oseb, ki se poslužujejo zbiranja osebnih podatkov so različni, vsekakor pa je v ozadju v želja po nadzoru nad komunikacijo.

Kdo?

Države so se na nove komunikacijske kanale prilagodile z infrastrukturo, ki omogoča množičen nadzor, zato je ključnega pomena, da ne pride do zlorabe te infratrukture s strani nepooblaščenih oseb.

Korporacije se poslužujejo zbiranja osebnih podatkov z namenom, da ostajajo konkurenčne v digitalnem svetu. Svojo konkurenčnost povečujejo s prilagajanjem oglasov in informacij, ki jih uporabniki prejmejo. Tako prilagajanje je možno izključno z zbiranjem osebnih podatkov in sledenjem našega vedenja.

Hekerji se zbiranja teh podatkov in informacij najpogosteje poslužujejo z namenom izsiljevanja uporabnikov, najpogosteje za denar.

Sklep

Učenje o kibernetski zaščiti je zelo pomembno, da lahko v naprej predvidimo možne pasti in se jim izognemo. Verjamemo, da je z znanjem o primerni zaščiti možno varno komunicirati na spletu.

Uncategorized

Prejšnji

OWASP Top 10:2021

Naslednji

1. februar: “Change Your Password Day”