Svetovni dan varnostnega kopiranja

Varnostno kopiranje podatkov je proces, ki omogoča posameznikom, da zavarujejo svoje podatke pred izgubo. Večina aplikacij na naših pametnih napravah nam omogoča, da podatke, ki smo jih posredovali varnostno kopiramo.

Zakaj je varnostno kopiranje, pogosto poimenovano kar “backup” pomembno?

Z njim poskrbimo, da imamo vse podatke, ki jih želimo obdržati kot so na primer slike, videi, elektronska sporočila… varno shranjene na drugem mestu v kolikor pride do izgube na aplikaciji. Izguba podatkov iz naprav je danes vedno bolj pogosta. Najpogostejši so izguba telefona, okužba naprave z virusom in vdor v uporabnikov profil.

Kljub temu, da varnostno kopiranje podatkov pogosto spregledamo, je izjemno pomembno, saj nam lahko prihrani veliko težav in stresa v primeru izgube podatkov. Tu je nekaj razlogov, zakaj bi morali redno varnostno kopirati svoje podatke:

 1. Zaščita pred izgubo podatkov: Vsaka naprava lahko preneha delovati kadarkoli in povzroči izgubo podatkov. Če imate varnostno kopijo podatkov, lahko preprosto obnovite svoje datoteke na drugo napravo.
 2. Zaščita pred virusi in zlonamerno programsko opremo: Virusni napadi in zlonamerna programska oprema so vse pogostejši. Če varnostno kopirate svoje podatke, lahko obnovite svoje datoteke, če jih poškoduje virus ali druga škodljiva programska oprema.
 3. Enostavna obnova podatkov: Varnostna kopija podatkov zagotavlja enostavno obnovo podatkov, ne glede na to, kaj se zgodi z vašo napravo. Če imate varnostno kopijo, lahko hitro obnovite svoje datoteke in nadaljujete delo.

Prav tako je pomembno, da ustvarjate varnostne kopije na različnih lokacijah. Če ustvarite varnostno kopijo na eni napravi ali lokaciji, lahko pride do izgube podatkov, če ta naprava ali lokacija doživi okvaro, če pa ustvarite varnostne kopije na več različnih napravah ali lokacijah, lahko zmanjšate tveganje za izgubo podatkov in zagotovite večjo varnost vaših podatkov.

V skladu s tem priporočamo, da redno ustvarjate varnostne kopije svojih podatkov, vsaj enkrat na teden ali pa celo pogosteje, odvisno od obsega vaših podatkov in vaših potreb. S tem boste zagotovili, da boste vedno imeli dostop do najbolj ažurnih kopij vaših podatkov, kar bo zagotovilo varnost in zaščito pred izgubo podatkov.

Priporočamo, da si ustvarite varnostne kopije tudi na socialnih omrežjih kot sta Facebook in Instagram, navodila, kako to narediti so objavljena na teh povezavah:

Instagram: https://help.instagram.com/181231772500920?__coig_restricted=1 

Facebook: https://www.facebook.com/help/1701730696756992

Svoje podatke lahko shranite:

 1. V oblak
  1. OneDrive
  2. Google Cloud
  3. Apple iCloud
  4. MEGA
 2. Trdi disk HDD ali USB ključek

 

infografike

Prejšnji

1. februar: “Change Your Password Day”